Rupert Neudeck qua đời

Một tin buồn: Ông Rupert Neudeck, người Đức, một đại ân nhân của “thuyền nhân” Việt Nam vừa qua đời ở tuổi 77. Những thuyền nhân thời thập niên 1980 không ai mà không biết đến con tàu Cap Anamur do ông khởi xướng. Con tàu này đã cứu vớt hàng ngàn thuyền nhân và giúp họ định cư ở nước ngoài an toàn. Nếu không có con tàu này, biết đâu hàng ngàn người Việt đã làm mồi cho cá mập. Cứu một người đã là ân nhân, cứu hàng ngàn người thì phải nói là “đại ân nhân”. Xin có lời chia buồn cùng gia đình ông.

====
http://abcnews.go.com/International/wireStory/german-ngo-cap-anamur-founder-rupert-neudeck-dies-39501680
German NGO Cap Anamur Founder Rupert Neudeck Dies at 77
·       By THE ASSOCIATED PRESS   — BERLIN — May 31, 2016, 10:21 AM ET
Rupert Neudeck, the co-founder of Germany-based humanitarian aid group Cap Anamur, which helped to rescue more than 10,000 Vietnamese “boat people,” has died, the organization said. He was 77.
Neudeck, a former journalist who founded the Cologne-based organization with his wife Christel in 1979 in response to the Vietnamese refugee crisis, died Tuesday in Germany. Further details weren’t being released at the family’s request, the organization said.
Following the Vietnamese crisis, Cap Anamur expanded to provide humanitarian aid globally, focusing on medical care and education.
In 2004, it clashed with the Italian government when it tried to dock in the country after rescuing 37 Africans from the Mediterranean. It eventually landed in Sicily after a three-week standoff, but the boat was immediately seized and most of the refugees were deported.